FRES in Burkina Faso

FRES-bedrijf Yeelen Ba (groot licht) is actief in de provincie Kénédougou, een gebied met meer dan 300,000 inwoners.

Kénédougou ligt bij de grens, vlakbij het Malinese gebied waar Yeelen Kura actief is. De leefomstandigheden in deze beide gebieden zijn vergelijkbaar. Yeelen Ba werkt samen met de ACP EU-Energy Facility (9th FED).

Situatie in Burkina Faso

Burkina Faso is een Sub-Saharisch land met 16 miljoen inwoners. Het land staat op de 181e plek in de meest recente Human Development Index van de Verenigde Naties en behoort daarmee tot de armste naties in de wereld. 86% van de inwoners heeft geen toegang tot elektriciteit. In Burkina Faso levert FRES licht en elektriciteit door het installeren van Solar Home Systems aan huishoudens en kleine bedrijven via het lokale bedrijf Yeelen Ba.

Toegang tot elektriciteit

Lees hoe FRES-activiteiten de lokale economie stimuleren: Naar de bioscoop in Badara

Facts & figures

Jaar van oprichting 2008
Aandeelhouders 80% Nuon
20% FRES
Diensten en services SHS
Aantal klanten 3,365
Aantal verkooppunten 11
Aantal medewerkers 30
Capaciteit 240 kWp

Infographic of customers Yeelen Ba

Management Yeelen Ba

Coen de Ronde Voorzitter
Bourama Keita Bestuurslid
Jolan Dalati Bestuurslid
Peter de Koning Bestuurslid


Mr Traore Issa over Yeelen Ba

De heer Traore Issa is de vertegenwoordiger van Airtel Burkina, een onderneming voor mobiel betalen. Zijn kantoor krijgt stroom van Yeelen Ba.
‘Ik vind de kwaliteit van de apparatuur van Yeelen Ba erg goed. Het is veel beter dan wat er op de lokale markt verkrijgbaar is. Doordat we nu met Yeelen Ba werken, doen we goede zaken: de maandelijkse omzet van Airtel Burkina is nu ongeveer € 3000. Daarnaast verdien ik met het opladen van mobiele telefoons, fotokopiëren voor scholen en lokale overheid, het uploaden van video’s en muziek.’
Zijn vrouw heeft net een kleine schoonheidssalon geopend om het gezinsinkomen te verhogen. Mr.Traore Issa heeft drie kinderen. Zijn ouders en zijn 5 broers en zussen zijn ook afhankelijk van zijn inkomen.

Yeelen-Ba-FRES-in-Burkina-Fasso

Mr Traore Issa