Map of FRES Guinea-Bissau

Licht in Guinee-Bissau

FRES Guiné-Bissau is opgericht in 2011 en levert Solar Home System-services aan huishoudens en kleine ondernemers.

Het hoofdkantoor van FRES-Guinee-Bissau is gevestigd in de stad Gabú in de gelijknamige provincie in het oosten van van het land, grenzend aan Senegal en Guinee. De FRES-activiteiten in Gabú hebben zo’n duidelijke positieve impact dat zelfs de hoofdstad Bissau de ontwikkelingen in deze provincie op de voet volgt en hier een voorbeeld aan neemt.

Bekijk het filmpje:

Guinea_Bissau_mapSituatie in Guinee-Bissau

Guinee-Bissau, in West-Afrika, heeft 1,6 miljoen inwoners verdeeld over meer dan 36,125 km². Met een 177e plek in de meest recente Human Development Index van de Verenigde Naties is het één van de armste landen ter wereld. Slechts 5,7% van de inwoners in dit land heeft toegang tot elektriciteit, en dan onregelmatig. Slechts 2,6% van de bevolking heeft permanent toegang tot elektriciteit.

De politieke situatie blijft instabiel na een militaire coup in april 2012. Er waren nationale verkiezingen gepland voor november 2013, maar deze hebben uiteindelijk plaatsgevonden in april/mei 2014.

In 2017 nam FRES Guiné-Bissau nabij het dorp Contuboel zijn eerste solar minigrid in gebruik. Momenteel levert deze installatie groene stroom aan meer dan 440 huishoudens, bedrijven, scholen en zorginstellingen, en voor straatverlichting. In de toekomst wordt het minigrid mogelijk uitgebreid opdat er nog meer mensen van kunnen profiteren. Het minigrid in Contuboel werd mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie en het OPEC Fund for International Development (OFID).

Facts & figures

Jaar van oprichting 2011
Aandeelhouders 100% FRES
Producten en diensten SHS en een solar minigrid
Aantal klanten 4,780
Aantal verkooppunten 11
Aantal werknemers 28
Capaciteit 498 kWp

Management FRES Guiné-Bissau

Coen de Ronde Voorzitter
Archives Fernandes Bestuurslid
Jolan Dalati Bestuurslid
Peter de Koning Bestuurslid