FRES in Mali, Sikasso

Nieuw licht in Mali

Met Yeelen Kura is FRES sinds 2001 actief in de zuidelijke provincies Sikasso en Ségou. Het hoofdkantoor bevindt zich in Koutiala.

Yeelen Kura, wat ‘nieuw licht’ betekent in de lokale taal Bambara, voorziet huishoudens en kleine bedrijven van licht en elektriciteit via Solar Home Systems (SHS). Daarnaast bouwt het bedrijf minigrids die werken op zonne-energie en/of diesel.

FRES in Mali screenTevreden klanten

Toneque Traoré is al meer dan 10 jaar klant bij Yeelen Kura. Hij runt een schooltje in Koutiala, waar kinderen uit de wijde omgeving lessen Frans en wiskunde volgen. “Ik was destijds meteen overtuigd van de voordelen van zonne-energie. Vroeger hadden we slechts een paar olielampen, dat kostte veel geld en leverde relatief weinig licht. Nu we elektrische lampen hebben, kunnen we ook ‘s avonds goed lesgeven. De hitte ‘s avonds wat draaglijker en we kunnen meer kinderen onderwijs bieden door klasjes per leeftijdscategorie te maken. ”

Stroom zorgt voor economische activiteit. Zo is Sheikh Mlle uit Mpessoba een zaak begonnen waar mensen hun mobiele telefoon kunnen opladen. Hij heeft in zijn winkel opladers in alle kleuren en maten. Zelfs als Sheikh maar drie klanten per dag heeft, haalt hij al voldoende omzet om de maandelijkse bijdrage voor de energiediensten van Yeelen Kura te betalen. Op goede dagen komen wel twintig tot dertig klanten langs met hun mobieltje, dus hij verdient een goede boterham met zijn kleinhandel in energie.

Lees meer succesverhalen:
Radiomaken in ruraal Mali
24/7 standby voor bevallingen

Situatie in Mali

Wat oppervlakte betreft is Mali één van de grootste landen in West-Afrika. Het land heeft meer dan 15 miljoen inwoners en staat op de 176e plek in de meest recente Human Development Index van de Verenigde Naties. Zo’n 85% van de inwoners heeft geen toegang tot elektriciteit.

In 2012 was de politieke situatie zorgwekkend: het leger pleegde in maart dat jaar een coup in de hoofdstad en er waren rebellen actief in het noorden. De interventie van de Franse regering in 2013 betekende het einde van de politieke crisis. Er werden verkiezingen gehouden en er werd een nieuwe president gekozen.

Facts & figures

Jaar van oprichting 2001
Aandeelhouders 100% FRES
Diensten en services SHS Solar mini-grids en diesel mini-grids
Aantal klanten 6,314 SHS and Mini-Grid
Aantal verkooppunten 16
Aantal medewerkers 54
Capaciteit SHS 859 kWp
Elektriciteitproductie zonnecentrale 607 MWh
Elektriciteitsproductie dieselgeneratoren 219 MWh

FRES customers Yeleen Kura, Mali

Management Yeelen Kura

Coen de Ronde Voorzitter
Djibrill Séméga Bestuurslid
Jolan Dalati Bestuurslid
Peter de Koning Bestuurslid