Map of FRES in Uganda

Licht in Oeganda

FRES Oeganda werd opgericht in 2010. In 2013 bereikte FRES Oeganda met 2.000 klanten een belangrijke mijlpaal. Aan het eind van dat jaar had het bedrijf 2.655 klanten.

Het hoofdkantoor van FRES Oeganda is is gevestigd in de stad Mbarara. Het bedrijf levert Solar Home System-services aan 10 districten in het zuidwesten van Oeganda. Deze districten bevinden zich in de provincies Mbarara, Bushenyi en Isingiro. Het gebied wordt de komende jaren uitgebreid met nog 4 districten in o.a. Rukungiri. Er zijn in totaal 400,000 huishoudens en kleine bedrijven in het gebied waar FRES actief is.

Bekijk de video om te zien wat duurzame energie betekent voor de ontwikkeling van niet-stedelijke gebieden in Oeganda.

Na het eerste succesvolle jaar in 2012 werd in 2013 de officiële inauguratie voor FRES Oeganda  gehouden. In de periode daarna is er hard gewerkt om het bedrijf van een start-up te laten transformeren in een gevestigd bedrijf met gestandaardiseerd beleid en richtlijnen.

Naast de vier energy stores die er reeds waren werd er ook een service centre in Buhweju geopend.
Deze service centres / energy stores worden speciaal opgezet om ook (potentiële) klanten te
bereiken die nog verder van de (dicht)bevolkte gebieden af wonen.

Situatie in Oeganda

Oeganda, een land van meer dan 240,000 km², ligt ter hoogte van de equator in het zuiden van Afrika. 30% van de Oegandese bevolking van meer dan 34 miljoen mensen leeft in armoede. Het land staat op de 164e plek in de meest recente Human Development Index van de Verenigde Naties. Ongeveer 14% van de inwoners heeft toegang tot elektriciteit. In rurale gebieden is dit 7% en is de elektriciteit vaak alleen beschikbaar in de steden en dorpen langs de snelweg. Het land is politiek stabiel en de eerstvolgende verkiezingen worden gehouden in 2016.

Facts & figures

Jaar van oprichting 2010
Aandeelhouders 100% FRES
Diensten en services SHS
Aantal klanten 3,482
Aantal verkooppunten 4
Aantal medewerkers 53
Capaciteit 516 kWp

FRES Uganda overview customers

Management FRES Oeganda

Coen de Ronde Voorzitter
Jocelyne B. Musiime Bestuurslid
Jolan Dalati Bestuurslid

Ms Joselyne Musiime, Manager Marketing & Sales in FRES Uganda since 2011:
Ons grootste succes was de enorme klanten- en bedrijfsgroei, ondanks dat het fee-for-service-beleid van FRES een nieuwe vorm is. Het fee-for-service-beleid maakt het tradionele model van eigendom overbodig. Mensen realiseren zich dat onze service zekerheid geeft en goedkoper is dan het alternatief om zelf een systeem te kopen. Op dit moment is onze grootste uitdaging de uitbreiding van het nationale grid in ons werkgebied.’
Lees meer in het Jaarverslag 2014