Op 25 juni 2014 werden 8 hybride minigrids in gebruik genomen door SSD-EN SA Yeelen Kura. Hier gingen 3 jaar aan voorbereiding aan vooraf. De minigrids zullen de gemeentes Koumantou, Kignan, Yorosso, Niena, M’pessoba, Kouri, Ourikela and Kolondiéba van groene stroom gaan voorzien.

Minister-president Mali aanwezig bij inauguratie

De ceremonie vond plaats in het dorp Koumantou in aanwezigheid van verschillende hoogwaardigheidsbekleders: de minister-president van Mali, Moussa Mara en vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid en de Russische Federatie. Daarnaast waren er ook verschillende sponsors en internationale partnerorganisaties aanwezig.

Met de acht nieuwe hybride minigrids is er een capaciteit van 550 kWp geleverd aan de acht eerder genoemde gemeentes. Zes van de minigrids met een capaciteit van 350 kWp zijn gefinancierd door de Malinese overheid via overheidsorganisatie AMADER en de World Bank (Russian Trust Fund) en FRES/NUON. De twee overige minigrids met een capaciteit van 200 kWp zijn gefinancierd door de Nederlandse overheid (DGIS) and FRES/NUON. Ook dit project laat weer zien dat zonne-energie een volwaardig alternatief is voor dieselgenerators en andere vervuilende energieopwekkers. Een goed alternatief ook in de elektrificatie van het platteland van ontwikkelingslanden waar aansluiting op het landelijke electriciteitsnetwerk niet snel gerealiseerd zal worden.

 

De minister-president knipt het lint door (van rechts naar links): Mali’s Minister President – de heer Moussa Mara, de Russische ambassadeur in Mali – de heer A. Doulian, Hoofd ontwikkelingssamenwerking van de Nederlandse ambassade in Mali – mevrouw T. Tjoelker en Algemeen Directeur van Yeelen Kura – de heer D. Séméga.

VIDEO

Duurzame energie voor iedereen

De 5.887 klanten in Mali (huishoudens en SME’s) maken deel uit van een grotere wereldwijde trend. In 2012 hadden 1,3 miljard mensen, i.e. 20% van de wereldbevolking, geen toegang tot electriciteit. De VN heeft 2014-2024 uitgeroepen tot het decennium van “Sustainable Energy for All”. Dit groene stroomdoel probeert de VN op drie manieren te bereiken via verschillende stakeholders:

– voorzie de hele wereld van toegang tot electriciteit
– verdubbeld de global rate voor het verbeteren van efficiëntie in energieopwekking en –gebruik
– verdubbel het percentage duurzame energie in de totale globale energiemixdouble

De FRES-methode heeft zich al verschillende keren bewezen als goed werkend concept voor de elektrificatie en socio-economische ontwikkeling van rurale gebieden in ontwikkelingslanden. De Wereldbank en andere nationale en internationale donateurs erkennen de werkzaamheden van FRES door verschillende rurale elektrificatieprojecten financieel te steunen.

Het succes van de projecten van Yeelen Kura heeft de Malinese overheid, de Wereldbank en andere partners en financiers overtuigd de komende jaren nog meer te willen investeren in groene energie.

Sociaal-economische ontwikkeling

Door huishoudens en SME’s (small/medium enterprises) van electriciteit te voorzien draagt Yeelen Kura bij aan de strijd tegen armoede. Toegang tot electriciteit zorgt voor bedrijvigheid, nieuwe banen en verbeterde leefomstandigheden in plattelandsregio’s in Mali.
Zo zijn de omstandigheden in gezondheidscentra, zoals ziekenhuizen aanzienlijk verbeterd: vaccins kunnen goed geconserveerd worden in koelkasten en bevallingen kunnen ook in de avonduren onder goede begeleiding plaatsvinden. Schoolkinderen kunnen de avonduren gebruiken voor het doen van hun huiswerk en ook bedrijfjes en kantoren kunnen langer openblijven nu er elektrisch licht is.
Ten slotte betekent het gebruik van zonne-energie minder luchtvervuiling binnens- en buitenshuis, minder brandgevaar, doordat het gebruik van bijvoorbeeld kaarsen wordt beperkt, en geen vervuiling van het milieu.

Meer informatie

Lees meer over FRES en dit project in het volledige persbericht.