Bij het opzetten van rurale elektrificatieprogramma’s wordt vaak vergeten dat ook de lokale bevolking in staat moet zijn om zelf systemen te installeren en onderhouden. Hoe ‘plug & play’ een systeem ook is, je krijgt op den duur altijd te maken met defecten, en regelmatig onderhoud is een vereiste. Onvoldoende technische kennis kan de duurzaamheid van een project bedreigen. Het vinden van gekwalificeerd lokaal personeel in plattelandsgebieden blijft echter een uitdaging.

Train the trainers

Om juiste installatie en onderhoud te garanderen zenden we regelmatig gespecialiseerde trainers naar elk van onze 5 FRES-bedrijven om lokale monteurs te instrueren. Op deze manier zorgen we ervoor dat alle Solar Home Systems en Minigrids bij alle bedrijven op dezelfde manier worden geïnstalleerd en onderhouden. Vanaf januari 2015 gaan we een stap verder, en lanceren we het ‘Train the Trainers’-programma. Een selectie van collega’s uit de verschillende nationale FRES-teams (Guinee-Bissau, Mali, Burkina Faso, Oeganda en South Africa) zal deelnemen aan deze 7-daagse technische cursus. De training wordt gehouden op het hoofdkantoor van FRES Uganda in Mbarara. Met deze cursus willen we ervoor zorgen dat de technologische kennis voortaan standaard aanwezig is bij de FRES-bedrijven en goed kan worden overgedragen; we trainen trainers. De huidige cursisten zullen een sleutelrol gaan vervullen binnen hun teams en verantwoordelijk zijn voor het op peil houden van het kennisniveau en de kennisoverdracht aan (nieuw geworven) lokale monteurs.

Kennis uitwisselen

De op maat gemaakte cursus is ontwikkeld in samenwerking met Alliance Solaire. Met dit programma willen we de capaciteit binnen de FRES-bedrijven versterken en ‘ownership’ integreren in alle nationale FRES-teams van de verschillende landen. Tegelijkertijd kunnen we allemaal profiteren van de verschillende opgedane ervaringen en kennisuitwisseling tijdens de training. Daarnaast zullen twee lokale studenten uit de regio West-Uganda deelnemen aan de cursus, om zo de training ook effect te laten hebben buiten het directe bereik van FRES.