De impact van rurale elektrificatie door FRES

FRES draagt bij aan armoedebestrijding, het verbeteren van levensomstandigheden en het vergroten van werkgelegenheid in ontwikkelingslanden.

We stimuleren duurzame ontwikkeling door huishoudens en kleine bedrijven toegang te bieden tot elektriciteit. Hierbij maken we gebruik van zonne-energie, waarmee we het gebruik van milieuvervuilende fossiele brandstoffen terugdringen. Het effect van onze activiteiten is direct zichtbaar in de verbeterde levensstandaard en een toename in economische activiteit in de rurale gebieden.

FRES in South Africa - NuRa-DSC_0047

Een aantal concrete voorbeelden:

  • Meer economische activiteit
  • Langere werkdagen door de beschikbaarheid licht, ook in de avond en ‘s nachts
  • Meer veiligheid op straat, dankzij straatverlichting
  • Betere verlichting in ziekenhuizen en scholen
  • Verbeterde toegang tot communicatiemiddelen als radio, televisie en mobiele telefoons
  • Minder brandgevaar (geen gebruik van kaarzen en olielampen)
  • Lagere kosten voor dezelfde hoeveelheid energie (lumen of kWh) vergeleken met het gebruik van kaarsen, olielampen of dieselgeneratoren.

In de regio’s waar FRES actief is, is FRES de grootste werkgever. We creëren stabiele, goedbetaalde, hoogwaardige banen. Hierdoor kunnen we gekwalificeerd personeel en daarmee kennis aan de regio binden.

Sociaal-economisch onderzoek

FRES vroeg PwC onderzoek te doen naar de sociaal-economische impact van toegang tot elektriciteit bij FRES-klanten. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam. In Mali, Oeganda en Zuid-Afrika werden baselinestudies gedaan. In Mali en Zuid-Afrika werd ook nog een impactstudie gedaan. Lokale organisaties zoals SNV hielden interviews.

Impact op onderwijs

De belangrijkste resultaten laten zien dat de toegenomen beschikbaarheid van elektriciteit het mogelijk maakt om ‘s avonds te studeren. Dit resulteert vervolgens in een toename van het aantal uren dat kinderen aan school besteden.

Impact on community as a whole

De levensstandaard is verbeterd, doordat mensen nu ook in de avonduren een grotere keuze hebben uit verschillende mogelijke activiteiten. Ze kunnen hun mobiele telefoons nu thuis opladen en hebben ook betere toegang tot andere communicatiemiddelen en informatie.

Een groot aantal (semi-)openbare gebouwen is verlicht: scholen, gezondheidscentra, gemeentelijke instellingen, kerken en moskeeën. De gezondheidszorg profiteert enorm van de verbeterde verlichting en van de mogelijkheid om met het toegenomen vermogen bijvoorbeeld vaccins te kunnen invriezen.

Impact op inkomens

Het effect op de inkomens van de bevolking was erg afhankelijk van zowel de regionale als de nationale context. Zo is de impact in Mali, waar het hebben van een klein bedrijfje vrij gewoon is, veel groter dan in Zuid-Afrika, waar dit niet zoveel voorkomt. Elektriciteit biedt entrepreneurs de mogelijkheid om hun bedrijf te laten groeien door langer door te werken of door uit te breiden met andere kleine bedrijfjes.

Lees het complete verslag met onderzoeksresultaten.