Op het platteland in Mali blijven mensen vooral via de radio op de hoogte van de actualiteit. De meeste gezinnen hebben geen televisie en ook kranten vinden moeilijk hun weg naar afgelegen steden en dorpen in het binnenland van Mali.

Het brede publiek van FM Pewo

In Mpessoba runt Mamadou Coulibaly het lokale radiostation ‘FM Pewo’. De zender draait op elektriciteit uit zonne-energie. In de radiostudio geeft een enthousiaste Mamadou uitleg over zijn radiostation: “De zender is heel populair in onze regio. We brengen een mix van lokaal, nationaal en internationaal nieuws. De overheid stuurt ons regelmatig uitzendingen om de bevolking te informeren over de gezondheid of het opvoeden van de kinderen. Ook geven we lokale jongeren een kans om ervaring op te doen als presentator of dj.”


Kostenreductie door zonne-energie

Het gebruik van zonne-energie heeft voor een forse kostenreductie gezorgd. “Vroeger werkten we met een generator, maar die verbruikte ongeveer tien liter benzine per dag. Dat kostte een fortuin. Sinds we zonne-energie gebruiken, zijn onze kosten fors gedaald,” verklaart Mamadou Coulibaly. Een radiozender verbruikt natuurlijk meer elektriciteit dan een standaard zonnesysteem kan bieden. Om tegemoet te komen aan de hogere energiebehoefte, installeerde Yeelen Kura zes zonnepanelen en 23 accu’s bij het radiostation.

Toekomstplannen

Toch blijft het lastig om het radiostation winstgevend te maken. De onderneming is volledig afhankelijk van inkomsten uit reclame, voornamelijk afkomstig van lokale particulieren. Mamadou zet zijn plannen uiteen: “Op dit moment aarzelen grote bedrijven nog om zendtijd bij ons te kopen. De zender heeft maar een bereik van zo’n zestig kilometer. Eigenlijk moet dat verdubbelen, maar dan hebben we een antenne van vijftig meter nodig. Hopelijk lukt het ons om de nodige fondsen bij elkaar te krijgen.”

Op de foto: Boubacar Thiero (technicus en presentator bij FM Pewo)