Aminata Coulibaly werkt al zo’n 5 jaar als verloskundige in het ziekenhuis van Baramba (Mali). Het ziekenhuis is gespecialiseerd in bevallingen. De infrastructuur en de medische apparatuur in het ziekenhuis zijn extreem basic, maar er is wel licht afkomstig van een systeem van Yeelen Kura en FRES.

Aminata Coulibaly vertelt over de noodzaak van licht in de verloszaal: “Kinderen worden geboren op elk moment van de dag, ze wachten niet tot het licht is. Onze praktijk is dan ook 24 uur per dag standby. Zonder elektriciteit is het ‘s nachts bijna onmogelijk om een bevalling vlot te laten verlopen. Voorheen hadden we een petroleumlamp, maar die gaf veel te weinig licht.”

Kraamzorg

Zwangere vrouwen uit de regio verkiezen de vakkundige begeleiding van Aminata boven het thuisbevallen. Na de bevalling kunnen ze maximaal een week in het ziekenhuis verblijven, voor verdere verzorging. In alle kamers is elektrisch licht. Op die manier kunnen de kersverse moeders hun pasgeboren kinderen ‘s nachts de nodige aandacht en verzorging geven.

Aminata_Coulibaly-Mali-midwife-met-lightbulb-totaalbeeld-2013-09-02